امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
آشنایی با طب سنتی هند آیورودا (Ayurveda medicine)
#1
با سلام خدمت همه شما بزرگواران بعد از معرفی طب مکمل سنتی ایرانی قصد دارم تا با هم گذری داشته باشیم با طب های سنتی معتبر جهانی مانند طب سنتی هندی که مطالعه پیرامون آن مسلما خالی از لطف نخواهد بود هر چند مشترکات بسیاری بین این دو طب هست.

تقدیم به شما Heart
:

طب سنتی هند آیورودا (Ayurveda medicine)

لیلا بهرامخانی
دارای مدرک طب همیوپاتی – دانشگاه تهران
عضو شورای طب مکمل دانشکده پزشکی قزوین

تعریف

طب آیورودا کهن‌ترین نظام پزشکی موجود درد نیا است. این نظام پزشکی ریشه در ابتدای تاریخ را نشان هند دارد. طب آیورودا نوعی طب کل‌نگر و کلیت‌گرا می‌باشد. کلمه آیورودا ترکیبی از دو کلمه زبان سانسکریت است: آیور به معنی زیستن و ودا به معنی دانش و آگاهی چنین است که طب آیورودا را طب علم زندگی یا دانش زیستن یا علم تندرستی و طول عمر می‌دانند. هدف طب آیورودا تطبیق انرژی‌های درونی بدن انسان با تغییرات انرژی‌های محیطی و حفظ تعادل انرژیایی طبیعی کلیت وجود انسان است. طب آیورودا، برخلاف طب مدرن غربی، نگرشی کلیشه‌ای و کاذب به سلامتی (به عنوان نبود علائم ظاهری نوعی بیماری) ندارد بلکه باور دارد که هر فرد طبیعی خاص خود و ویژگی‌های خاص خود را دارد و عادی یا طبیعی بودن او را باید مستقل از دیگران سنجید. فلسفه آیورودا مشتمل بر یک‌سری معالجات شامل گیاهان دارویی، تغییر رژیم غذایی، مراقبه، رایحه درمانی، ماساژ و حرکات یوگا برای نگهداری یا بازیابی سلامتی است.

تاریخچه

آیورودا یا علم زیستن در حدود 1200 سال پیش از میلاد شکل نوشتاری یافته و به یکی از متون مقدس هند به نام آتارواودا افزوده شده است. نخستین مکتب رسمی تعلیم طب آیورودا حدود 500 سال پیش از میلاد در دانشگاه بنارس تأسیس گشت. در آن جا بود که نخستین دایره المعارف پزشکی به نام سمهیتا (SAMHITA) نوشته شد. هفت سال پس از آن دومین دایره المعارف پزشکی بزرگ نوشته شد و این دو اساس طب آیورودا را تشکیل دادند. حدود 900 سال قبل از میلاد سه دانشمند بزرگ به نام‌های Charaka، Sushruta و Vaghhata اصول آن را از منابعی که وجود داشت جمع‌آوری نمودند. کتاب‌های بر جای مانده از آنان هنوز هم توسط دانشجویان، اساتید و درمانگران این رشته استفاده می‌شود.

شاخه‌های آیورودا

طب آیورودا نه تنها در بیماری‌های داخلی- پوستی و عصبی- روانی بلکه در همه دیگر رشته‌های پزشکی فعال است و به عنوان مثال شاخه‌های مامایی و زایمان، بیماری‌ها و مشکلات زنان، طب کودکان، روان‌شناسی و جراحی نیز دارد. یکی دیگر از شاخه‌های درمانی طب آیورودا که به تازگی اهمیت آن را در پزشکی نوین غربی شناخته‌اند رشته اختلالات جنسی است.

فلسفه آیورودا

مطابق فلسفه آیورودا، همه چیز در این جهان از پنج عنصر اساسی تشکیل شده است. این عناصر ساختاری شامل آب، آتش، هوا، زمین و اتر (فضا) است. بسته به این که یکی از این عناصر در ساختار مخلوقات روی زمین غالب‌تر باشد آن را به عنوان جزء اصلی تشکیل دهنده آن موجود می‌شناسیم. براساس همین دیدگاه، این عناصر بصورت زوج با هم ترکیب می‌یابند و سه خصلت عمده را پدید می‌آورند که به نام دوشا (سرشت) نامیده می‌شوند. در بدن هر شخص، یکی از این سرشت‌ها به عنوان غالب شناخته می‌شود که ویژگی‌های فردی او را رقم می‌زند. بنابراین برای پیشگیری و درمان بیماری ابتدا باید این خصلت‌ها شناخته و معین شود. اینها در واقع همان مشخصات فیزیکی، فکری و احساسی هر انسان به شمار می‌روند که در وجود همگان دیده می‌شود. تعالیم آیورودا این سه گروه مهم را به واتا، پیتا و کانا تقسیم‌‌بندی می‌کند. افراد با خصلت غالب واتا، معمولاً لاغر هستند. پوست آنها خشک، دارای چروک است و اغلب ضعف قدرت تصمیم‌گیری دارند. در عین حال خلاقیت فکری و توانایی ذهنی بالایی داشته و در حرکت و گفتار بسیار سریع هستند از سایر ویژگی‌های این گروه از مردم باید به عصبانیت، اضطراب و استعداد ابتلا به بی‌خوابی، آمفیزم، آرتریت، ذات الریه و یبوست اشاره کرد. دسته دوم افرادی هستند که دارای خصلت پیتا هستند. اینها بدنی گرم و اندامی متناسب، پوست چرب و اشتهای زیادی دارند. این افراد معمولاً به سرعت نسبت به وقایع پیرامون خود عکس‌العمل نشان می‌دهند و مستعد ابتلا به تب و بیماری‌های التهابی می‌شوند. گروه سوم، سرشت کافا است که نقطه مقابل واتا است.
افراد این گروه خونسرد، بخشنده و خوش‌برخورد هستند. علاقه‌ای به ورزش و تحرک ندارند و اغلب از اضافه وزن رنج می‌برند. به آهستگی حرکت می‌کنند و غذاهای چرب و پرنمک را به سایر خوراکی‌ها ترجیح می‌دهند. چنین افرادی نسبت به سرماخوردگی و عفونت سینوس و دیابت بسیار حساس هستند. متخصصان طب آیوردا، پس از مشاوره و تعیین سرشت غالب بیماران نسبت به تجویز داروی مناسب هر گروه اقدام می‌کنند. هر یک از این سه گروه احتیاجات غذایی متفاوتی داشته و نیازمند برنامه زندگی خاصی هستند که عدم توجه به آن، ظهور بیماری‌های گوناگون را به دنبال دارد.


علت اصلی بروز بیماری از دید آیورودا

ترکیب پنج عنصر، دوشاها را می‌سازد. دوشاها اعمال روانی- زیستی را کنترل می‌کنند. بنابراین اگر متعادل باشند سلامتی و نظم (order) وجود دارد و اگر متعادل نباشد، بیماری رخ می‌دهد.(Disorder)
اصل کلی آیورودا بر این اساس است که بیماری بعلت عدم تعادل در یک یا چند دوشا بوجود می‌آید. عوامل متعددی می‌تواند بر تعادل دوشاها اثر بگذارد. از رژیم غذایی گرفته تا تغییر فصل، استرس در کار یا خانواده هم تعادل دوشاها را بر هم می‌زند که نتیجه آن انباشتگی سموم در بدن و ذهن است. هنگامی که علت بیماری تشخیص داده شد، تحت راهنمایی یک درمانگر آیورودا بازیابی تعادل و سم‌زدایی انجام می‌شود. این موضوع را به این صورت توضیح می‌دهند که وقتی انرژی متعادل شد، سیستم دفاعلی طبیعی بدن نیرومند می‌شود و راحت‌تر می‌تواند با بیماری مبارزه کند یا از بیمار شدن جلوگیری کند.

چگونگی اجرا

درمانگر یک سری سئوال برای تعیین نوع دوشای بیمار می‌پرسد. از وی درباره خصوصیات فیزیکی، احساسی، ذهنی، مزاج و غذاهای مورد علاقه همچنین درباره خصوصیات شخصیتی و سابقه خانوادگی سئوال می‌شود. درمانگر به قلب و ریه فرد گوش می‌کند و توجه خاصی به ذهن به نبض فرد و زبان وی از نظر رنگ و حساسیت دارد. از طریق نبض‌ها، درمانگر می‌تواند عدم تعادل‌ها را معلوم کند. این نبض‌ها همچنین اطلاعاتی درباره سه دوشاها می‌دهند. بعلاوه ممکن است نمونه ادرار هم آزمایش شود. بعد از تعیین نوع مزاج و عدم تعادل‌های موجود، درمانگر ممکن است ترکیبی از درمان‌های آیورودا را برای بیمار تجویز کند که شامل گیاهان دارویی، شیوه زندگی، اصلاح رژیم غذایی، مدیتیشن، یوگا، تمرینات تنفسی و پاکسازی با دوش یا تنقیه است.

شواهد کلینیکی

مطالعات گوناگون، اثرات مفید آیورودا در درمان بیماری‌ها را به اثبات رسانده است. یکی از این موارد بررسی کلینیکی است که در سال 1990 به انجام رسید. نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره گیاه دارویی به نام جینماسیلوستر که توسط متخصصیان آیورودا تجویز می‌شود جهت کنترل هیپرگلیسمی مبتلایان به دیابت مؤثر است. مدت درمان با این گیاه دارویی 18 تا 20 ماه بوده و 22 بیمار شرکت کننده در این بررسی علاوه بر استفاده از داروهای رایج از این داروی گیاهی بهره جستند. تمامی این بیماران بهبود قابل توجهی را نشان دادند و حتی 5 نفر از آنها با نظر پزشک، مصرف دارو را قطع کردند. تحقیق دیگر در سال 1995 بر روی 60 بیمار مبتلا به پارکینسون انجام شد. متخصصان به مدت 12 هفته از عامل دارویی HP-002 که در طب آیورودا کاربرد دارد استفاده کردند. در گروه مقابل، شامل 26 بیمار، فقط داروهای رایج تجویز شد. نتایج حاکی از تاثیر فوق العاده داروی مذکور در کاهش و کنترل علائم بیماری پارکینسون بوده است. بررسی دیگر، اثر دارویی را که در طب آیورودا برای کاهش کلسترول و تری‌گلیسرید به کار می‌رود، کاملاً مشخص ساخته است. این دارو کلسترول خون را تا حدود 20 درصد کاهش می‌دهد، در حالی که این تاثیر برای کاستن از مقدار تری‌گلیسرید خون حدود 27 درصد است. از برنامه‌های تحقیقاتی در دست اجرا باید به طرح مشترک دانشمندان دانشگاه‌های پزشکی جانزهاپکینز و UCLA همراه با پزشکان هندی اشاره کرد. این پروژه برای بررسی اثرات کلینیکی درمان‌های آیورودا در معالجه روماتیسم مفصلی، هپاتیت C، دیابت و استئوآرتریت انجام می‌شود.

منابع

1- استنوی،اندرو.دایره المعارف شفا 32 روش درمانی نامتعارف.مترجم: پرویز،پهلوان.چاپ 1،نشر یاهو،1383.
2 -http://www.cam.ir/HomePage.aspx?TabID=3573&Site=DouranPortal& Lang=fa-IR

3 -http://www.iranhealers.com/modules.php?name=Content& pa=showpage&pid=99
 سپاس شده توسط annasufia ، Mahacita Bahuruci ، ye doost ، Saeed141 ، sahand110a ، mohammadrms ، ZRN ، sama modabber
#2
لطفا لینکها رو بین تگ CODE قرار بدین
توجه توجه! لطفا در پیام خصوصی و ایمیل به بنده درخواست همسویی ارسال نکنید. بنده فعلا هیچ همسویی ارائه نمیکنم.
و لطفا  "قوانین انجمن" را مطالعه و رعایت کنید.
 سپاس شده توسط Saeed141 ، عبدالله ، sahand110a
#3
سلام به همه شما عزیزانم و درود بر وجودتان Heart
امروز در پی تحقیقاتم در مورد طب سنتی به مطلبی پیرامون آیروودا برخوردم که به نظرم آموزنده و مفید بود ، مطلب مد نظر در مورد اهمیت صبحانه در آیروودا و فلسه چگونه صبحانه خوردن و بررسی تاثیرات آن در سیستم انرژیکی و فیزیکی بدن و فوائد رعایت نکاتی که در پایین میخوانید صحبت کرده که به نظر این حقیر میتواند نکاتی مهم و آموزنده و کاربردیی در زندگی من و شما عزیزانم باشد ، پس با افتخار این مقاله را هم تقدیم شما عزیزانم میکنم Heart

صبحانه‌ی یک یوگی (آیورودا)

"خوردن غذاهای گرم و مقوی برای صبحانه، موجب می‌شود روزی آرام‌، بی‌دغدغه و سرشار از انرژی را آغاز کنید."
صبح زود است و عطرِ خوش غلاتِ داغ در هوای آشپزخانه‌ی "دکتر دیوید فراولی"، متخصص آیورودا در سانت‌فی نیو‌مکزیکو، پیچیده است. دکتر دیوید فراولی مسئول "انستیتیوی آمریکایی مطالعات وِدیک‌" است. اول یک استکان چای می‌نوشد و بعد شروع به خوردن صبحانه‌ی سنتی هندی‌ها می‌کند که "آپما" یا همان نشاسته‌ی برشته‌شده با هویج‌های تازه‌ی نارنجی رنگ و نخود‌فرنگی‌های سبز، تازه و پخته شده‌ است. غلات داغ با کَره‌ی آب شده (کره‌ی تصفیه‌شده) ‌و ادویه‌جاتی چون زنجبیل، زیره‌ی سبز و زرد‌چوبه ,معطر شده‌اند. دکتر دیوید فراولی می‌گوید‌:"این نوع صبحانه ذهنم را روشن و فعال کرده و حتی باعث آزاد‌شدن انرژی در بدنم می‌شود." او قبل از خوردن صبحانه طبق عادت همیشگی آیین‌های مختلف مذهبی را برای تحریک آگنی( قسمت‌های گوارشی بدن) به‌جا می‌آورد‌. سینوس‌هایش را با قوری‌نتی شستشو داده و برای دور‌کردن آما(مواد‌سمی) زبانش را تمیز می‌کند و پرانایاما (تنفس‌های یک یوگی) را تمرین می‌کند سپس، چند آسانای سبک و ساده انجام می‌دهد و در‌نهایت چای ادویه‌دار مختص صبحانه را می‌نوشد. براساس آموزه‌های آیورودا (روش 5000 ساله‌ی رسیدن به سلامتی هندی‌ها) آگنی انرژی متابولیکی(سوخت و سازی) است که به برقراری تعادل در بدن کمک می‌کند‌ همچنین موادی‌که مورد نیاز بدن نیستند را حذف کرده، انرژی و حرارت تولید کرده و مواد فیزیکی را به انرژی‌های لطیف‌تر که مورد نیاز بدن هستند تبدیل می‌کند‌. در آغاز روز، معمولاً بین ساعات‌6 تا 10 صبح آگنی در پایین‌ترین وکمترین وضعیت خود قرار دارد‌، بنابراین بدن قادر به هضم مواد‌غذایی سنگین نیست.
متخصصین آیورودا خوردن غذاهای سبک را برای صبحانه توصیه می‌کنند‌، غذاهایی که بدن قادر به هضم‌کردنشان باشد و بدون فشار‌آوردن به بدن انرژی لازم را تأمین ‌کنند.
"اگر آگنی سالم باشد، بدن نیز در طول روز از انرژی بالایی برخوردار خواهد بود."
"مارک هالپرن"، مدیر و مؤسس کالج آیورودای کالیفرنیا، واقع در گرس‌ولی، معتقد است:" اگر صبحانه‌مان مطابق با قوانین و آموزه‌های آیورودا باشد، از انرژی بالایی در طول روز برخوردار خواهیم بود، در‌نتیجه در محل کارمان فعال‌تر و در روابط اجتماعی‌مان موفق‌تر و مثبت‌تر خواهیم بود."

شعله‌های انرژیِ بدن باید به‌طورصحیح روشن شوند:
بیایید این‌طور تصور کنیم که سیستم سوخت و سازتان مثل کوره‌ی سوزاندن چوب است که احتیاج به مراقبت و توجه زیادی دارد، در‌این‌صورت است که این‌کوره قادر به گرم‌کردن سراسر خانه (کل بدن‌تان) و حمایت از کلیه‌ی فعالیت‌های موجود در آن خواهد بود. در ساعات صبح احتمالاً بدن دارای خاکسترهای گرمی است که از فعالیت‌های دیروز باقی مانده‌اند، برای داشتن کوره‌ (بدن) سالم باید این شعله‌ها را دوباره به‌آرامی مشتعل کنید. قرار‌دادن چوب زیاد در کوره‌ی هضم غذا (مثل خوردن غذای شیرین و پرچرب دراول صبح) به‌جای اینکه باعث روشن‌کردن کوره‌ی بدن شود باعث خاموش‌شدنش می‌شود. از‌طرفی پرکردن کوره با موادی‌که زود مشتعل‌شده و می‌سوزند


(مثل شیرینی‌های‌‌ کُماج و کلوچه ) نیزباعث خواهد شد کوره فقط به‌مدت کمی با حرارت و انرژی بالا شروع به‌کار کند و کمی بعد شعله‌هایش فروکش کند. در این‌حالت بدن بدون داشتن آتش و شعله‌ای قوی، روزش را سر خواهد کرد‌. از آنجایی‌که درچنین شرایطی بدن اندوخته و ذخایر سوختی و باارزش خود را به‌صورت غیر‌فعال نگه‌داشته و سوخت و ساز آنها را متوقف می‌کند، احساس خواهید کرد که کوره‌‌‌‌‌ی بدن‌تان خاموش شده و هیچ آتشی در آن نیست.
بنا‌به اظهارات "واسانت لاد"، پزشک مخصوص آیورودا و مؤسس انستیتیو آیورودا در نیو‌مکزیکو: اگر آگنی سالم باشد از انرژی بالایی در طول روز برخوردار خواهید بود، اما اگر سالم نباشد در این‌صورت سلامت کافی نخواهید داشت. پس‌ می‌توان این‌طور نتیجه گرفت که انرژی همان آگنی است و برعکس آگنی تولید‌کننده‌ی انرژی است.
بنابراین دکتر فراولی علاوه‌بر داشتن مدیتیشن روزانه که باعث روشن‌شدن آگنی در بدنش می‌شود از برخی رژیم‌های پایه‌ای غذایی آیورودایی در صبحانه برای آغاز روزش و در جهت روشن‌کردن شعله‌های آگنی در بدنش نیز استفاده می‌کند. او تأکید دارد که غذاهای گرم و خوش چاشنی با قابلیت هضم آسان و غلات و میوه‌های گرم و پخته‌شده برای صبحانه خورده شوند تا غلات سرد و میوه‌های خام و یا غذاهای سنگین مثل صبحانه‌ی کلاسیک آمریکایی‌ها که شامل تخم مرغ سرخ‌کرده با گوشت پخته‌ی خوک و نان تست و یک بشقاب سیب‌زمینی پخته شده است. رژیم‌غذایی آیورودایی از یک طرف باعث تغذیه‌ی جسم شده و از‌طرف‌دیگر به ذهن کمک می‌کند تا به آگاهی و تمرکز قوی و سریع و در‌عین‌حال آرام برسد.
خوردن غلات شیرین و سرد مثل کُماج و کلوچه، قبل از رفتن به سر کار انرژی سالمی در بدن ایجاد نخواهد کرد، زیرا چنین خوراکی‌هایی دارای کیفیت غذایی بسیار پایین هستند. هالپرن معتقد است:" این نوع مواد‌غذایی سریعاً در بدن انرژی‌ای تولید می‌کنند که دوام چندانی ندارد. "از نظر او شیر خنک و گرم‌نشده و شکر تصفیه شده جزءغذاهای سرد بوده و خواص سردی دارند و مثل سطل‌های آبی که برای خاموش‌کردن آن روی آتش می‌ریزیم عمل کرده و باعث خاموش‌کردن شعله‌های انرژی در بدن می‌شوند و در‌نهایت بدن نمی‌تواند غذا را به شکل صحیح هضم کند‌."
بر‌اساس آموزه‌های آیورودا، ایجادکردن حرارت و گرما در سیستم هضم غذا، به گونه‌ای تدریجی و آرام باعث احساس توازن بدن در کل صبح شده و بدن را برای هضم غذای سنگین ناهار آماده می‌کند. بنا‌به گفته‌ی "فیت استون‌"، سر‌آشپز سابق مرکز یوگای شوشونی در رولینس ویل کُلورادو و نویسنده‌ی کتاب "آشپزخانه‌ی یوگایی‌‌"، انرژی آگنی مسیر خورشید را طی می‌کند‌. از صبح تا ظهر خورشید در‌حال تابش است و به‌هنگام ظهر در داغ‌ترین و قوی‌ترین حالتش قرار دارد و این دقیقاً همان زمانی است که آگنی نیز در قوی‌ترین حالت خود است. به‌هنگام عصرکم‌کم از شدت تابش خورشید کاسته‌شده و آگنی هم ضعیف می‌شو‌د، بنابراین شروع یک روز با صبحانه‌ای گرم باعث کاهش آسیب‌های حاصل از بیداری از خواب عمیق و ایجاد توزان در آگنی ساکن و سیستم هضم غذا، که در اول صبح و به‌هنگام بیداری ساکن است، می‌شود.
استون معتقد است پختن صبحانه باعث آرامش آگنی و تبدیل مواد‌غذایی به ذرات کوچک‌تر می‌شود که این ذرات به نوبه‌ی خود به هضم غذا کمک می‌کنند. غذای متعادل برای صبحانه شامل: سیب، گلابی وخرمای بخار‌پزشده است که با غلات گرم مخلوط شده و با چاشنی‌های گرما‌زا پخته شده‌اند. به‌نظر هالپرن چاشنی‌ها و ادویه‌جات گرمازا شامل آن دسته از ادویه‌جاتی می‌شوند که با بالا‌بردن متابولیسم منجر به اشتعال آگنی شده و آن‌را قوی‌تر می‌کنند. این چاشنی‌ها شامل‌: فلفل فرنگی شیرین، ریحان، فلفل‌سیاه، هِل، گَرد فلفل قرمز، دارچین، میخک، شنبلیله، زنجبیل تازه، فلفل‌دلمه‌ای، خردل، جوز‌هندی، نمک سنگ، زردچوبه و رزماری می‌شوند. (هالپرن در قسمت بعد سخنانش مطرح می‌کند که چاشنی‌هایی چون‌:گشنیز، رازیانه و نعناع قادر به خنک‌کردن تدریجیِ آگنی هستند.)
استون می‌گوید:"چاشنی‌ها طوری تنظیم می‌شوند که با دوشای غالب (انرژی‌حیات) موجود در پراکریتی (سرشت)هماهنگ باشند." آیورودا دیدگاه بسیار ویژه‌ای نسبت به تغذیه دارد، بنابراین بسیار مهم است که به انرژی حیات خود اهمیت دهید و وعده‌های غذایی‌تان را مطابق با آن تنظیم کنید."
به گفته‌ی استون برای افرادی‌که کافای آن‌ها به‌صورت آرام در جریان است، افزودن چاشنی‌ با خاصیت گرما‌زایی مثل فلفل و آنغوزه برای تحریک و به حرکت واداشتن کافا بسیار مفید است. او همچنین او همچنین برای کسی‌که واتای هوایی دارد استفاده از دانههای زیره‌ی سبز مخلوط‌شده با غذاهای طبیعی چون شیر یا ماستِ گرم و حرارت‌دیده و بالأخره برای مزاج‌های پیتایی آتشین، استفاده از آرد‌جو با هِل را پیشنهاد می‌کند. مهیا‌کردن صبحانه‌ای متعادل بسیار ساده است؛ می‌توانید غلات را با چاشنی‌های مخصوص پخته و سپس با میوه یا سبزیجات پخته‌شده صرف کنید. غذای اصلیِ برخی مراکز یوگا "پوریدج" یا همان پوره است که از ارزن و جوی جوشانده‌شده با گوجه‌فرنگی، پیاز، فلفل‌سبز، خرما و زنجبیل تازه به اضافه‌ی تکه‌های کوچک نارگیل، کره‌ی آب شده و تصفیه‌شده، زیره‌ی سبز و شنبلیله تهیه می‌شود.

بهترین زمان برای خوردن صبحانه

به اعتقاد برخی محققین همچون "واسانت لاد" وقتی احساس گرسنگی نمی‌کنید و میلی به غذا خوردن ندارید، به این معنی است که آگنی‌تان هنوز فعال نشده و آرام است. بنابراین بهترین چیز این است که تا زمانی‌که آگنی‌تان فعال نشده، صبحانه نخورید.

شما می‌توانید صبحانه‌ای‌، آماده شده از پوره‌ی سیب‌زمینی شیرین با دارچین و یا سوپ لنتیلس که شامل کدو حلوایی و زیره‌ی سبز است را نوش‌جان کنید. اگرچه کمی طول می‌کشد تا به این نوع صبحانه‌ی جدید عادت کنید مخصوصاً اگر از آن دسته افرادی باشید که عادت داشته باشید صبحانه‌تان را تند و سریع در خانه یا در ماشین هنگام رفتن سرکار بخورید. سعی کنید روزتان را با صبحانه‌ای چون سبزیجات پخته شده مثل هویج، بروکلی، نخود فرنگی همراه با غلات چاشنی‌زده‌ی گرم مثل کِرِمِ گندمِ گرم شروع کنید. اگرچه اغلب غذاهای سبک در لیست غذایی آیورودا قرار دارند ولی با این وجود، باید میزان انرژی واقعی مورد‌نیاز بدن خود را اندازه بگیرید. فراولی می‌گوید:"اگر کارتان طوری است که از‌ نظر فیزیکی فشار زیادی به بدن‌تان وارد می‌شود در این‌صورت نیاز به صبحانه‌ی مقوی دارید و اگر کارتان نشستن پشت میز و کار با کامپیوتر است در‌این‌صورت صبحانه‌ای مقوی برایتان خوب نخواهد بود."

چگونه کوره‌ی بد‌‌ن‌مان را روشن کنیم
اگر می‌خواهید آگنی به‌صورت صحیح در بدن‌تان روشن شود:
قبل از خوردن صبحانه به‌مدت نیم ساعت برخی تمرینات آیورودا را انجام دهید و نوشیدنی گیاهی که از دارچین‌، میخک، زنجبیل و فلفل سیاه درست شده بنوشید. چند دقیقه فعالیت‌های تنفسی یا همان پرانایاما را تمرین کنید.
با حرکات‌یوگا یا راه‌رفتن کمی بدن‌تان را گرم کنید.
با انجام‌دادن این کارها نه‌تنها سموم از بدن‌تان دفع شده و آگنی فعال خواهد شد بلکه کلیه‌ی این تمرینات و حرکات حس گرسنگی را نیز بیدار خواهند کرد. هالپرن می‌گوید:" وقتی گرسنه می‌شوید، شعله‌های سیستم هضم غذا در بدن روشن می‌شود و این چنین است که بدن، آمادگی خوردن صبحانه را اعلام می‌کند‌. زمانی‌که اشتهایتان باز شد و سیستم هضم غذا به اندازه‌ی کافی شعله‌ور گردید آن‌وقت، وقت دعای قبل از غذاست. این دعا هم‌زمان هم باعث تمرکز بر روی غذای روبرویتان و هم موجب آرامش بدن می‌شود. هالپرن اظهار می‌دارد:"بدنی که آرام و راحت است، بهتر از بدنی که پر از تنش و استرس است غذا را هضم می‌کند."
نکته‌ی دیگری که نقش به‌سزایی در سلامت آگنی دارد ننوشیدن مایعات هنگام صرف غذا است زیرا نوشیدن مایعات هنگام خوردن غذا، باعثِ خاموش‌شدنِ شعله‌های سیستم هضم غذا می‌شود و درنهایت اینکه صبحانه‌تان را در آرامش بخورید و طعم واقعی غذای‌تان را بچشید و از هرتکه‌ی آن لذت ببرید. و آگاه باشید که در حال روشن کردن کوره‌ی بدن‌تان هستید و قرار است که روز بسیار خوبی را پیش‌رو داشته باشید.

تشکر میکنم از صبر شما در مطالعه Heart

منبع : یوگا جورنال
نورا ایساکس
مترجم:سیما بدراوغلی تبریزی
 سپاس شده توسط ye doost ، annasufia ، Saeed141 ، mohammadrms ، sama modabber ، یکتا ، Elii
#4
سلام به همگی شما خوبان امروز در باب شفاف سازی طب آیروودا این مقاله رو خدمتتون تقدیم میکنم که حول به تعادل رسوندن طبع وجودی هرکس به وسیله مزه ها توضیح میده ، تقدیم به شما خوبان Heart

مزاج شناسی در آیورودا

یكی از مهمترین مسائلی كه در زندگی روزمره هر فرد وجود دارد تغذیه است زیرا هر چیزی كه شمامی‌خورید مستقیما" روی جسم، روان و روح شما تأثیرمی گذارد. بنابراین خوردن فقط برای سیر شدن وتقویت قوای جسمانی نیست بلكه می تواند در ابعاد دیگر زندگی شما نیز تعادل یا عدم تعادل به وجودآورد.

از دیدگاه آیورودا رژیم غذایی متوازن در هر وعده غذایی باید حاوی شش مزه باشد این شش مزه شامل:

شیرین، ترش، شور، تلخ، تند و گس است. این شش مزه در یك وعده غذایی می تواند در نان، برنج، خورش، سالاد، دسر و نوشیدنی شما وجود داشته باشد. اگر هر شش مزه در یك وعده غذایی شما وجود داشته باشد می توان گفت كه شما یك وعده غذایی متعادل مصرف كرده اید.

هر كدام از سه دوشای اصلی شمابا مزه های زیر متعادل می شوند:

واتا(سودا) با مزه های شور، ترش و شیرین متعادل می شود.

پیتا(صفرا) با مزه های تلخ، شیرین و گس متعادل می شود.

كافا(بلغم) با مزه های تند، تلخ و گس متعادل می شود.


حال به این موضوع می رسیم كه كدام یك از مزه ها باعث تشدید(مزاج) می شوند و كدام یك از مزه هاباعث تعادل یك دوشا می شوند. در زیر به كیفیت و مزه غذاها و چگونگی تأثیر آنها بر دوشاها اشاره می كنیم.

عوامل تشدید كننده واتا(سودا) از نظر كیفیت: سبكی، خشكی، سردی

عوامل تشدید كننده واتا از نظر مزه: تندی، تلخی، گسی

عوامل متعادل كننده واتا از نظر كیفیت: سنگینی، چربی، گرمی

عوامل متعادل كننده واتا از نظر مزه: شیرینی، ترشی، شوری

عوامل متعادل كننده پیتا(صفرا) از نظر كیفیت: گرمی، سبكی، چربی

عوامل تشدید كننده پیتا(صفرا) از نظر مزه: تندی، ترشی، شوری

عوامل متعادل كننده پیتا از نظر كیفیت: سردی، سنگینی، خشكی

عوامل متعادل كننده پیتا از نظر مزه: شیرینی، تلخی، گسی

عوامل تشدید كننده كافا(بلغم) از نظر كیفیت: سنگینی، چربی، سردی

عوامل تشدید كننده كافا از نظر مزه:شیرینی، ترشی، شوری

عوامل متعادل كننده كافا از نظر كیفیت: سبكی، خشكی، گرمی

عوامل متعادل كننده كافا از نظر مزه: تندی، تلخی، گسی


منبع :یوگا جورنال Heart


جلسات درمانی آیورودا چگونه برگزار می گردد ؟
اولين ديدار با يك درمانگر آيورودا حدود 45 تا 90 دقيقه طول مي كشد . درمانگر يك سري سئوال براي تعيين نوع دوشاي بیمار مي پرسد . از وی درباره خصوصيات فيزيكي ، احساسي ،‌ ذهني ،‌ مزاج و غذاهاي مورد علاقه همچنين درباره خصوصيات شخصيتي و سابقه خانوادگي سئوال مي شود .

درمانگر به قلب و ريه فرد گوش مي كند و توجه خاصي به نبض و زبان وی دارد . طبق آيورودا ،‌ هر شخص سه نبض سطحي و سه نبض عمقي روي هر مچ خود دارد كه به ارگانهاي مختلف داخلي بدن مربوط است . با نبض خواني ، درمانگر مي تواند عدم تعادلها را معلوم كند . اين نبض ها همجنين اطلاعاتي درباره سه دوشا بما مي دهند . رنگ و حساسيت قسمتهاي مختلف زبان ،‌ بخوبي ظاهر فيزيكي فرد ،‌ نشانه هايي را درباره سلامتي او آشكار مي كند . بعلاوه ممكن است نمونه ادرار هم آزمايش شود .

بعد از تعيين نوع مزاج و عدم تعادلهای موجود ، درمانگر ممكن است تركيبی از درمانهاي آيورودا را براي بیمار تجويز كند كه شامل گياهان دارويي ، شيوه زندگي ، اصلاح رژيم غذايي ، مديتيشن ، يوگا ، تمرينات تنفسي و پاكسازي با دوش يا تنقيه است .

اگر شما متوجه شديد كه براي مثال كافاي شما زياد شده است ممكن است متابوليسم كند يا اضافه وزن داشته باشيد . لذا درمانگر ممكن است پيشنهاد كند كه يك سري تمرينات معمول را انجام دهيد و از رژيم غذايي سبك استفاده كنيد .

افراد نوع واتا معمولاَ‌ خيلي لاغر و مستعد بيماري عصبي مثل استرس و بيخوابي هستند . اگر شما از نوع واتا هستيد ، يك درمانگر آيورودا ممكن ا ست به شما توصيه كند كه يك برنامه منظم هميشگي را دنبال كنید یا ساعات غذا خوردن ، خوابيدن و بيدار شدن شما هميشه در يك زمان مشخص باشد .

اگر شما از نوع پيتا هستيد ‌، احتمالاَ از اندام خوبي برخوردار هستيد اما شايد دچار ترشرويي ، سوزش قلب ، بیماریهای پوستی و بواسير هستيد . اگر پيتاي شما زياد شده ،‌ عاقلانه است كه الكل و غذاهاي سرخ كردني را قطع كنيد و از شرايط استرس دوري كنيد .

فاصله زماني بين جلسات آيورودا كاملاَ‌ متفاوت است . بسته به شرايط شما و تجويز درمانگر ، يكبار كه شما راهنمايي هاي درماني خود را گرفتيد شايد بتوانيد خودتان آنرا دنبال كنيد يا اينكه درمانگر تان بخواهد شما را بطور منظم ببيند تا روند درمان را پیگیری كند .

منبع : سایت cam.ir (سایت ملی طب مکمل - جایگزین ایران )
 سپاس شده توسط sahand110a ، annasufia ، ye doost ، Saeed141 ، kimiasang ، sama modabber
#5
سلام به همه شما خوبان Heart

بنده این سایت رو دیدم که در این پیجی که واستون میزارم اطلاعات خیلی خیلی جالبی در مورد آیروودا و اینکه هر کسی میتونه بر اساس این جدول خصوصیات خودش رو بیینه در اختیار شما میزاره

بنظر اینحقیر که خیلی خوبه

کد:
[url]http://www.hghiassi.com/esseys/ayurvedic_doshas.htm[/url]
 سپاس شده توسط ye doost ، Saeed141 ، annasufia ، mohammadrms ، sama modabber
#6
تقویت انرژی با آیورودا

مترجم: فهیمه امیدظهور

تقویت انرژی با آیورودا

آیورودا توصیه ها و راه کارهایی برای رفع خستگی عمومی ارائه می دهد. فشارها و تنش های فیزیکی یا روانی معمول و همچنین کمبود خواب می تواند موجب خستگی اشخاص شود. در حقیقت پیشگیری از چنین مواردی مستلزم خویشتن نگری است. گاهی اوقات مفهوم آن فشار نیاوردن بیش از حد بر تن و روان است و گاهی تحرک یا انجام بعضی از کارهای فیزیکی به منظور افزایش سطح انرژی بدن است. خستگی می تواند به علل مهم دیگری مثل کم خونی، آتش (حرارت هضم کننده خفیف) و ضعف جگر پدیدار شود. اگر خستگی به علت کم خونی باشد، خوردن غذاهای آهن دار و خون ساز از قبیل آب انار، آب انگور، آب هویچ یا چغندر می تواند در رفع آن موثر واقع شود. تنفس از سمت راست بینی (سوريا پرانایاما) نیز بسیار مفید است. چرا که این نوع تنفس موجب تحریک جگر می شود که نقش مهمی را در خون سازی دارد. برای خستگی هایی که ناشی از فشارهای فیزیکی است، نوشیدن آب پرتقال تازه با اندکی نمک سنگی به سرعت انرژی را افزایش می دهد. همچنین اضافه کردن ۱۰ قطره آب لیمو به آن به خنک شدن بدن بسیار کمک می کند. وقتی طبع آگنی" آتش (حرارت هضم کننده) خفیف است، عمل هضم کند صورت می گیرد و سطح انرژی کاهش می یابد. یک روش برای تحریک طبع آگنی خرد کردن یا رنده کردن یک دانه زنجبیل کوچک و تازه به اضافه چند قطره آب لیمو و کمی نمک و جویدن آن قبل از وعده های غذایی است. همچنین بهتر است از مصرف نوشیدنی های سرد و یخی پرهیز کنید، چون عمل آگنی را خنثی می کند و مانع هضم موثر غذا می شود. در عوض، به هنگام غذا خوردن جرعه های آب گرم بنوشید.


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 2 مهمان